Számlázási szabályok 2020: Fontos változások a számlázás terén!

2020 július 1-én fog életbe lépni az új adótörvény módosítási csomag a Versenyképesebb Magyarországért program részeként, amely jelentős változásokat hoz többek között a számlák kiállítása kapcsán is.

A jogszabály-változások számos ponton érintik a vállalkozások jelentős részét, ezért összegyűjtöttük a lényegesebb pontokat.

A jogalkotói szándék egyértelmű, a hagyományos kézi számlázás adminisztrációs terhei tovább nőnek és szigorodnak, tehát a papíralapú, kézi számlázás helyett az online számlázás felé terelik az adózókat.

Számlázási szabályok 2020

 

A Kontó Online Könyvelőiroda online könyvelő rendszere kiépítette a vezető online számlázó programokkal (szamlazz.hu illetve billingo) történő integrációt, így természetesen teljes mértékben felkészült a fenti változások lekövetésére.


Számlázási szabályok 2020. április 1-i változások

NAV interfész átállás

Technikai jellegű információ, hogy a NAV 2.0-ás számlabejelentő interfész átállás időpontja 2020. április 1. lesz, tehát ezt követően korábbi verzióval nem teljesíthető már az előírt adatszolgáltatás.


Számlázási szabályok 2020. július 1-i változások

Megszűnik a 100.000 forintos értékhatár

2020. július 1-től minden belföldi ügylet esetén a belföld adóalanyok részére kiadott számláról adatot kell majd szolgáltatni az adóhatóság részére.

Tehát megszűnik a jelenlegi gyakorlat, ami a bejelentést csak 100.000 forintos ÁFA értéktől tette kötelezővé. A NAV ezt követően gyakorlatilag minden belföldi kiállított számla adatára rá fog látni.

A törvény értelmében olyan adózókra is vonatkozni fog az online számla bejelentési kötelezettség, akik a belföldi fordított adózás alá tartozó és az ÁFA mentes ügyletek nagy részéről (például a magán-egészségügyi, fogorvosi, oktatási, ingatlanértékesítési szolgáltatásokról) bocsátanak ki számlákat.

Partner adószám feltüntetése

2020. július 1-től minden olyan számlán, amelyhez adatszolgáltatási kötelezettség társul, fel kell tüntetni a partner belföldi adószámának első 8 számjegyét.

Csökken a számlakibocsátásra rendelkezésre álló idő

2020. július 1-től 8 napra csökken a számlakibocsátásra rendelkezésre álló idő, ami jelenleg 15 nap.


Számlázási szabályok 2021. január 1-i változások

Bővül az adatszolgáltatási kötelezettség alá eső számlák köre

2021. január 1-től az adatszolgáltatási kötelezettség alá eső számlák köre kibővül, az összes belföldi teljesítési helyű számlát jelenteni kell majd.

Tehát minden termékértékesítésről és szolgáltatásnyújtásról kiállított számláról, sőt a számlával egy tekintet alá eső okiratról is adatot kell majd szolgáltatni ettől az időponttól kezdve.

Fontos, hogy ez alól a kötelezettség alól a természetes személyek, azaz a magánszemélyek számára kiállított dokumentumok sem lesznek kivételek.


Összefoglalás: Online számlázás, számlázási szabályok 2020 változásai

A fenti intézkedések hatálybalépését követően a vállalkozások teljes számlázási tevékenysége átlátható lesz az adóhivatal számára. Az adóelkerülés és az ÁFA csalások elkövetésének lehetősége minimális szintre csökken, ettől pedig a magyar állam további jelentős összegű költségvetési bevételt remél.

A fenti szigorítások továbbá nagy valószínűséggel előkészítik annak a lehetőségét, hogy nemsokára az adóhivatal fogja elkészíteni a vállalkozások ÁFA bevallását is.

Ezzel egyrészt tovább tisztul a gazdaság, másrészt a vállalkozások adminisztrációs terhei is csökkennek.


Ön még kézzel számláz és hagyományos, papíralapú könyvelési szolgáltatást vesz igénybe?

Ismerje meg az online könyvelés előnyeit, kérjen visszahívást vagy ingyenes próbaverziót!